Vue.js, diğer JavaScript frameworklerine göre birçok avantaja sahiptir. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:
Anlaması Kolay
Basit yapısından dolayı, geliştirici, Vue.js’i web projesine kolayca dahil edebilir. Vue.js verilerinizi, life-cycle metodlarınızı ve custom metodlarınızı ayrı tutan iyi tanımlanmış bir mimariye sahiptir. Modern bir çevrimiçi uygulama geliştirme sürecini bir çırpıda yapan watchers, computed properties ve directives gibi bazı harika özellikleri barındırır. Kısa sürede hem küçük hem de büyük ölçekli web uygulamaları oluşturmak için kullanılabilir.
Basit Entegrasyon
Vue.js, mevcut uygulamaları bağlamayı kolaylaştırdığı için web geliştiricileri arasında popülerdir. Bunun nedeni, JavaScript temeli üzerine inşa edilmiş olmasıdır ve diğer JavaScript tabanlı uygulamalara dahil edilebilir. Artık Vue.js CDN’yi ekleyebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Üçüncü parti Vue componentlerinin ve kütüphanelerinin çoğu da Vue.js CDN tarafından desteklenir. Vue.js’i kullanmaya başlamak için node ve npm yüklemeniz gerekmez. Bu, yeni web uygulamaları oluşturmak ve mevcut olanları değiştirmek için kullanılabileceği anlamına gelir. Ayrıca bir jQuery yedeği olarak iyi çalışır.
Esnek
Vue.js’in bir başka özelliği de yüksek derecede adapte edilebilir olmasıdır. Kullanıcının şablonunu HTML, JavaScript veya virtual nodes kullanarak salt JavaScript’te oluşturmasını sağlar. Bu çok yönlülüğü Vue.js’in; React.js, Angular.js ve diğer yeni JavaScript framework geliştiricileri tarafından anlaşılmasını da kolaylaştırır. Ayrıca, Şablonlama Motorları (örneğin, pug), CSS Pre-processors (örneğin, sass, less, stylus vb.) ve Type Kontrol Araçları (örneğin, TypeScript) gibi araçları kurmak ve kullanmak son derece basittir.
İki Yönlü İletişim
Vue.js, MVVM tasarımı sayesinde iki yönlü iletişime izin verir ve HTML bloklarını yönetmeyi kolaylaştırır. HTML bloklarını da hızlandırması yönüyle Angular.js’e benzer. İki yönlü veri bağlama (data binding) olarak da bilinen bu özellik, kullanıcı arayüzünüzde yaptığınız tüm değişikliklerin verilerinize iletildiği ve verilerinizde yaptığınız tüm değişikliklerin kullanıcı arayüzünüze yansıtıldığı anlamına gelir. Vue.js, verilerinizdeki değişikliklere yanıt verdiği için “reaktif” olarak da bilinir. Bu, yalnızca tek yönlü iletişim sunan React.js gibi kütüphanelerin tam tersidir.
Hafif
Bir JavaScript frameworkünün ölçüsü, başarısını belirler. Boyut ne kadar küçük olursa, o kadar sık kullanır. Vue.js’in en önemli avantajlarından biri hafifliğidir. Vue.js’i hafifliğinden dolayı saniyeler içinde download edip kullanabilirsiniz. (Çevirmenin Notu: Vue.js dokümantasyonunda şu bilgi yer almaktadır; “Uygulamanın gerçek boyutu, frameworkten kaç tane isteğe bağlı özellik kullandığınıza bağlıdır. Bir uygulamanın Vue.js’in sağladığı her bir özelliği kullandığı olası bir durumda, toplam çalışma zamanı boyutu yaklaşık 27 kilobayttır.”).
Her İki Dünyanın En İyisi
Vue.js, daha önce duymuş olabileceğiniz gibi, mevcut iki mükemmel frameworkten yani React ve Angular’dan esinlenerek oluşturulmuştur. Vue.js’te her iki frameworkün en iyi özellikleri bir araya getirilmiştir. Örneğin, component tabanlıdır ve React gibi Virtual DOM kullanır, bu da Vue.js’i son derece hızlı hale getirir. Ayrıca, Angular’a çok benzeyen directiveler ve iki yönlü veri bağlama (two-way data binding) özelliğine sahiptir. Vue.js ne bir kütüphanedir (React.js gibi) ne de tam teşekküllü bir frameworktür (Angular’ın aksine). Kutudan çıktığı gibi güzel fonksiyonel karışım sunar ve daha fazlasını eklemenize izin verir, örneğin Routing ve State Management.
Kaynak: Mastering Vue.js, CRC Press (Taylor and Francis Group), 2022.